Για την καλλιέργεια μιας συμπεριληπτικής κουλτούρας είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός κοινού λεξιλογίου μεταξύ των εργαζομένων μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αναφοράς που θα επιτρέπει στα μέλη κάθε ομάδας να αποδίδουν αντίστοιχη έννοια σε επιθυμητές και μη επιθυμητές πρακτικές. Μέσα από αυτό το σεμινάριο θα ορίσουμε βασικές έννοιες που σχετίζονται με την Ισότητα, τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη και θα τις συνδέσουμε με καθημερινά φαινόμενα στον κόσμο της εργασίας, προτείνοντας παράλληλα τα εργαλεία εκείνα που μπορούν να μας υποστηρίξουν στη δημιουργία ενός πιο ισότιμου και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος.
Χρησιμοποιήστε τα φίλτρα για να δείτε θεματικές που σας ενδιαφέρουν.
- Προβολή Όλων
- Customer experience
- Γενικές Θεματικές DEI
- Ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+
- Αναπηρία και μακροχρόνια ασθένεια
- Ζητήματα κουλτούρας
- Ζητήματα νευροδιαφορετικότητας
- Ζητήματα διαγενεακής συμπερίληψης
- Ζητήματα ευθυνών φροντίδας
- Ζητήματα έμφυλης ισότητας
- HR
- Ειδικές θεματικές
- Communications/ Marketing
- ESG/Compliance
- Procurement
- All employees
- People Leaders
- Senior management
Η ασυνείδητη προκατάληψη και τα στερεότυπα αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες που επιβραδύνονται ή αποτυγχάνουν οι προσπάθειες να καλλιεργήσουμε την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον και τις ομάδες μας. Παρότι πρόκειται για ένα μηχανισμό επιβίωσης που όλοι και όλες φέρουμε, οι προκαταλήψεις γίνονται εμπόδιο στην ουσιαστική επικοινωνία και συμπερίληψη στον χώρο εργασίας όταν επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους και σχετιζόμαστε μαζί τους. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε τα στερεότυπα, να εντοπίσουμε την επίδρασή τους στη συμπεριφορά μας και να ανακαλύψουμε εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τις προκαταλήψεις τις δικές μας και των άλλων, ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά τη συνεργασία μας και να μην αποτελούν εμπόδιο στην αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανάπτυξη των συνεργατών/ιδών και των υφισταμένων μας ή την επένδυση που κάνουμε στον ίδιο τον εαυτό μας;
*Στο σεμινάριο για εργαζόμενους/ες εστιάζουμε στην ευθύνη καθενός και καθεμίας στη διαχείριση της προκατάληψης, ενώ στα σεμινάρια στελεχών στη διαχείρισή της σε επίπεδο ομάδων/οργανισμών.
Σε αυτό το σεμινάριο, στελέχη από τμήματα HR και Επικοινωνίας της εταιρείας μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν σε βάθος τα ζητήματα γύρω από την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στο χώρο εργασίας, να διαγνώσουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία του οργανισμού τους στα θέματα αυτά, να καταρτίσουν ουσιαστικά και εφαρμόσιμα πλάνα ισότητας και να παρακολουθήσουν/αξιολογήσουν την εφαρμογή τους, έτσι ώστε να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός πιο υπεύθυνου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας που θα εξασφαλίσει την παραγωγικότητα και δέσμευση των εργαζομένων και αναβαθμίσει τόσο το εργοδοτικό όσο και κοινωνικό προφίλ της επιχείρησης.
Στο πεδίο της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό μας σε συνειδητό, υποσυνείδητο και ασυνείδητο επίπεδο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και την αποτελεσματικότητα των ηγετικών μας δεξιοτήτων. Στο διαδραστικό αυτό σεμινάριο, θα εξερευνήσουμε πώς η συνείδηση επηρεάζει συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, πώς το υποσυνείδητο καθορίζει τις αντιδράσεις μας και πώς το ασυνείδητο διαμορφώνει τη συμπεριφορά μας με τρόπους που μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε εύκολα. Αυτές οι βαθύτερες διεργασίες έχουν άμεση επίδραση στη συναισθηματική μας νοημοσύνη, δηλαδή στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας καθώς και των άλλων. Η επίγνωση αυτών των επιπέδων του νου είναι σημαντική για τους ηγέτες και τις ηγέτιδες, καθώς τους επιτρέπει να καθοδηγούν τόσο τις καθημερινές τους πράξεις όσο και τις πιο στρατηγικές αποφάσεις. Η αυξημένη συνειδητότητα και η ενισχυμένη συναισθηματική νοημοσύνη είναι τα πρώτα βήματα προς την πρόληψη των διακρίσεων και την προώθηση ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος.
Για εταιρείες και οργανισμούς που έχουν ξεκινήσει τη δική τους διαδρομή προς την καλλιέργεια μιας πιο ισότιμης κουλτούρας και τη μεταμόρφωση τους σε πιο συμπεριληπτικούς εργοδότες ή/και παρόχους προϊόντων και υπηρεσιών, πολλές φορές η πρόκληση εντοπίζεται στην προετοιμασία, διαχείριση και συντήρηση των μικρών ή μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται να πραγματοποιήσουν για να πετύχουν τους στόχους τους. Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο, με βάση τη μεθοδολογία “Immunity to change”, διερευνούμε τους παράγοντες εκείνους που ευνοούν, κινητοποιούν ή παρεμποδίζουν την αλλαγή και εξερευνούμε ή συνδημιουργούμε τους μηχανισμούς εκείνους που θα επιτρέψουν σε στελέχη και εργαζόμενους/ες να τους αξιοποιήσουν για την κίνηση προς τα μπρος.
Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μια ανεκμετάλλευτη πηγή ταλέντου και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αναγνωρίζουν πως η εργασιακή συμπερίληψή τους αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτό το διαδραστικό σεμινάριο έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει ηγέτες και ηγέτιδες να αλλάξουν την οπτική τους για την αναπηρία και να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη. Μαζί θα μάθουμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε στρατηγικές συμπερίληψης της αναπηρίας, οικοδομώντας ένα εργασιακο περιβάλλον όπου όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες μπορούν να αναπτυχθούν και να συμβάλλουν στην επιτυχία του οργανισμού.
Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται, σε όποιο επίπεδο της ιεραρχίας και αν βρισκόμαστε, για την ουσιαστική συμπερίληψη νευροδιαφορετικών ατόμων; Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές και πρακτικές συμπεριληπτικής ηγεσίας, για τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες ανεξάρτητα από τις νευροδιαφορετικές ιδιότητες τους; Σε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα εξερευνήσουν χρήσιμα εργαλεία νευροηγεσίας, με στόχο να ενσωματώσουν και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαφορετικότητα μέσα στις ομάδες τους.
Η αποτελεσματική διαχείριση της διαγενεακής ποικιλομορφίας στον εργασιακό χώρο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία των οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτού του διαδραστικού σεμιναρίου θα εξετάσουμε πώς η νευροηγεσία μπορεί να επηρεάσει θετικά στην επίτευξη της διαγενεακής συμπερίληψης, παρέχοντας στρατηγικές που βασίζονται στις αρχές της νευροεπιστήμης και στην κοινωνική κατανόηση των γενεών. Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνεργατικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για όλα τα μέλη της ομάδας, μέσω της κατανόησης των ψυχολογικών αναγκών, της προώθησης της ανοιχτής επικοινωνίας και της δημιουργίας μιας κουλτούρας συνεργασίας. Παράλληλα, θα αναπτύξουμε δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης προκειμένου να ενισχύσουμε την καθοδήγηση και την υποστήριξη ανάμεσα σε εργαζόμενα άτομα από διαφορετικές γενιές.
Σε έναν κόσμο όπου η γενεαλογική πολυμορφία είναι πλέον καθημερινή πραγματικότητα, η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των γενεών είναι καθοριστικής σημασίας, ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο. Οι παρεξηγήσεις και οι διαφορές στην προσέγγιση και στις προτεραιότητες μεταξύ των γενεών οδηγούν σε προκλήσεις, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα και την συνοχή της ομάδας. Τι σημαίνει cringe; Γιατί «η νέα γενιά δεν ξέρει να δουλεύει ή δεν δείχνει σεβασμό»; Πώς τα social media καθορίζουν τον τρόπο επικοινωνίας μας και, τελικά, χρειάζονται πια τα σημεία στίξης; Σε αυτό το εργαστήριο θα αναλύσουμε τους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και διάδρασης των διαφορετικών γενεών, το πώς αλληλεπιδρούν, τι όνειρα μοιράζονται, πώς απογοητεύονται από την έλλειψη κατανόησης. Κυρίως το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας για την προαγωγή της καινοτόμου σκέψης και το συνδυασμό της με την εμπειρία των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων.
Ποιος είναι ο ρόλος που μπορούν και χρειάζεται να παίξουν οι άνδρες στην προσπάθεια για μεγαλύτερη ισότητα στην αγορά εργασίας και τη δημόσια ζωή; Πώς μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε την εξάλειψη στερεοτύπων και πρακτικών που τελικά μας ζημιώνουν, όλες και όλους; Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν πεποιθήσεις, ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη δική τους διαδρομή προς μια πιο συμπεριληπτική νοοτροπία και συμπεριφορά και θα δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό πλάνο δράσης για να υποστηρίξουν την ισότητα και τη θετική αλλαγή.
Ποιο είναι το πρότυπο ηγεσίας που φέρουμε ασυνείδητα στους περισσότερους χώρους εργασίας και πώς αυτό επηρεάζει τις δικές μας επαγγελματικές επιδιώξεις αλλά και τις ευκαιρίες που παρέχουμε σε άλλα άτομα από το περιβάλλον μας; Μέσα από αυτό το βιωματικό σεμινάριο, θα διερευνήσουμε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του “καλού ηγέτη”, καθώς και για τα έμφυλα χαρακτηριστικά που αποδίδουμε (συχνά αυθαίρετα) στα μέλη των ομάδων μας (ή και στον εαυτό μας), και θα αναζητήσουμε νέους τρόπους να ορίσουμε ένα ηγετικό πρότυπο που εξυπηρετεί το δικό μας οργανωσιακό περιβάλλον. Έτσι θα συνθέσουμε και ένα πλαίσιο που θα μας βοηθήσει να αναθεωρήσουμε τις ατομικές και συλλογικές μας προκαταλήψεις ανοίγοντας τον δρόμο για πιο συμπεριληπτικές πρακτικές διοίκησης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο.