Για την καλλιέργεια μιας συμπεριληπτικής κουλτούρας είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός κοινού λεξιλογίου μεταξύ των εργαζομένων μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αναφοράς που θα επιτρέπει στα μέλη κάθε ομάδας να αποδίδουν αντίστοιχη έννοια σε επιθυμητές και μη επιθυμητές πρακτικές. Μέσα από αυτό το σεμινάριο θα ορίσουμε βασικές έννοιες που σχετίζονται με την Ισότητα, τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη και θα τις συνδέσουμε με καθημερινά φαινόμενα στον κόσμο της εργασίας, προτείνοντας παράλληλα τα εργαλεία εκείνα που μπορούν να μας υποστηρίξουν στη δημιουργία ενός πιο ισότιμου και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος.
Χρησιμοποιήστε τα φίλτρα για να δείτε θεματικές που σας ενδιαφέρουν.
- Προβολή Όλων
- Ζητήματα κουλτούρας
- Ζητήματα νευροδιαφορετικότητας
- Ζητήματα διαγενεακής συμπερίληψης
- Ζητήματα ευθυνών φροντίδας
- Ζητήματα έμφυλης ισότητας
- HR
- Ειδικές θεματικές
- Communications/ Marketing
- ESG/Compliance
- Procurement
- All employees
- People Leaders
- Senior management
- Customer experience
- Γενικές Θεματικές DEI
- Ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+
- Αναπηρία και μακροχρόνια ασθένεια
Η ασυνείδητη προκατάληψη και τα στερεότυπα αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες που επιβραδύνονται ή αποτυγχάνουν οι προσπάθειες να καλλιεργήσουμε την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον και τις ομάδες μας. Παρότι πρόκειται για ένα μηχανισμό επιβίωσης που όλοι και όλες φέρουμε, οι προκαταλήψεις γίνονται εμπόδιο στην ουσιαστική επικοινωνία και συμπερίληψη στον χώρο εργασίας όταν επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους και σχετιζόμαστε μαζί τους. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε τα στερεότυπα, να εντοπίσουμε την επίδρασή τους στη συμπεριφορά μας και να ανακαλύψουμε εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τις προκαταλήψεις τις δικές μας και των άλλων, ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά τη συνεργασία μας και να μην αποτελούν εμπόδιο στην αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανάπτυξη των συνεργατών/ιδών και των υφισταμένων μας ή την επένδυση που κάνουμε στον ίδιο τον εαυτό μας;
*Στο σεμινάριο για εργαζόμενους/ες εστιάζουμε στην ευθύνη καθενός και καθεμίας στη διαχείριση της προκατάληψης, ενώ στα σεμινάρια στελεχών στη διαχείρισή της σε επίπεδο ομάδων/οργανισμών.
Η δημιουργία ενός ισότιμου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος που σέβεται τη διαφορετικότητα αποτελεί ζητούμενο και στόχο για έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων και οργανισμών, ωστόσο οι άμεσες και έμμεσες διακρίσεις συχνά λειτουργούν ως εμπόδιο που μας εμποδίζει να φτάσουμε σε αυτό τον προορισμό.
Η δημιουργία ενός ισότιμου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος που σέβεται τη διαφορετικότητα αποτελεί ζητούμενο και στόχο για έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων και οργανισμών, ωστόσο οι άμεσες και έμμεσες διακρίσεις συχνά λειτουργούν ως εμπόδιο που μας εμποδίζει να φτάσουμε σε αυτό τον προορισμό. Σε αυτό το διαδραστικό σεμινάριο, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες εξοικειώνονται με την έννοια της άμεσης και έμμεσης διάκρισης, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν παραδείγματα τέτοιων περιστατικών, διερευνούν το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τις διακρίσεις και ανακαλύπτουν εργαλεία που μπορούν να τους υποστηρίξουν στην πρόληψη των διακρίσεων, στην αντιμετώπισή τους, καθώς και την υποστήριξη των ατόμων που τις υφίστανται.
Το σεμινάριο αυτό αφορά την υποστήριξη ομάδων που δίνουν αξία στην διαφορετικότητα και επενδύουν στο να την κάνουν να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που ενισχύουν την ενεργητική ακρόαση, την ενσυναίσθηση και την εμπιστοσύνη,διερευνούμε τι σημαίνει να δουλεύουμε με άτομα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από εμάς, πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε ανοιχτά, χωρίς τα όρια των προκαταλήψεων που φέρουμε, και πώς μπορούμε να οδηγήσουμε τις ομάδες μας σε αποτελέσματα που δημιουργούν θετική αλλαγή, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνάμεις όλων.
Οι λέξεις, οι εικόνες και τα κανάλια που χρησιμοποιούνται στην ενδοεταιρική επικοινωνία αποδεικνύονται καθοριστικά για την ενεργοποίηση, την αφοσίωση και το αίσθημα του ανήκειν που βιώνουν τα άτομα και οι ομάδες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, και ένα διαφημιστικό μήνυμα μπορεί, χωρίς να το καταλάβουμε, να γίνει σεξιστικό ή ρατσιστικό ή με άλλο τρόπο να αποξενώσει ένα μέρος του κοινού λόγω της διαφορετικότητάς του. Τι σημαίνει, λοιπόν, στ’ αλήθεια συμπεριληπτική επικοινωνία; Σε αυτό το εργαστήριο θα διερευνήσουμε μεθόδους και εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε τη γλώσσα και τα μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του οργανισμού ως μέσο καλλιέργειας μιας ισότιμης συμπεριληπτικής κουλτούρας και διαμόρφωσης ενός πιο υπεύθυνου εταιρικού προφίλ.
Όσο εύκολο είναι να καταδικάσουμε τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στην εργασία, τόσο δύσκολο είναι κάποιες φορές να διασφαλίσουμε ότι κατανοούμε όλοι και όλες με τον ίδιο τρόπο τους όρους, τα όρια και την κουλτούρα μιας ομάδας όταν συζητάμε για τα θέματα αυτά. Το σεμινάριο αυτό θα βοηθήσει συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να καλλιεργήσουν ένα κοινό λεξιλόγιο γύρω από βασικές έννοιες, να εξασκηθούν στην αναγνώριση και τον σεβασμό των προσωπικών ορίων και να συνδημιουργήσουν έναν κώδικα επικοινωνίας και παρέμβασης που θα διασφαλίσει ότι το επιθυμητό πλαίσιο συνύπαρξης τηρείται και συμπεριλαμβάνει τις ανάγκες όλων.
Σε αυτό το διαδραστικό σεμινάριο, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν και να συνομιλήσουν σε σχέση με τις θετικές αλλαγές που οι ίδιοι θα ήθελαν να δουν στο χώρο της εργασίας τους και θα επανεξετάσουν, ατομικά και συλλογικά, τους περιορισμούς που αισθάνονται ότι δεν τους επιτρέπουν να τις πετύχουν. Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, θα έχουμε ορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σφαίρα του ελέγχου και της επιρροής μας, καθώς και τις δεξιότητες εκείνες που μας υποστηρίζουν στο να γίνουμε φορείς ουσιαστικής αλλαγής σε όποια φάση της ζωής ή της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας κι αν βρισκόμαστε.
Σε αυτό το διαδραστικό σεμινάριο θα περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και θα χτίσουμε μια εργαλειοθήκη που θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε ουσιαστικά άτομα που ανήκουν σε υποεκπροσωπούμενες ομάδες στο χώρο της εργασίας μας. Για όσες και όσους θέλουν να δώσουν βήμα και να επενδύσουν σε άτομα με περιορισμένες ευκαιρίες, να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις και να προλάβουν τις ανισότητες, το εργαστήριο αυτό θα προσφέρει στοιχεία, μεθόδους και πρακτικά βήματα ώστε να μπορέσουν να βάλουν τις καλύτερες προθέσεις τους σε εφαρμογή και να συνδημιουργήσουν ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον δουλειάς για όλες και όλους.
Πώς παρεμβαίνουμε όταν παρατηρούμε δίπλα μας κάποια συμπεριφορά που παραβιάζει τις αρχές της ισότητας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης; Πώς θα καταφέρουμε να πάρουμε θέση απέναντι στις διακρίσεις, τη βία και την παρενόχληση, διατηρώντας τις ισορροπίες που θα μας επιτρέψουν να φέρουμε μια θετική αλλαγή; Και τελικά πώς μπαίνουμε σε δύσκολες συζητήσεις χωρίς να παρασυρόμαστε από τον θυμό, τον φόβο, την αμηχανία ή την αδράνεια; Σε αυτό το σεμινάριο γνωρίζουμε μαζί πρακτικά εργαλεία που θα μας βοηθήσουν, τις επόμενες φορές, να βάλουμε όρια και να υποστηρίξουμε τα άτομα που το έχουν ανάγκη με τρόπο ασφαλή αλλά και αποτελεσματικό.
Συνηθίζουμε να συζητάμε για το growth mindset στο πλαίσιο της επαγγελματικής μας απόδοσης, τι συμβαίνει όμως όταν καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε ένα ευρύτερο κύμα κοινωνικών αλλαγών που μας προσκαλούν να αναθεωρήσουμε παγιωμένες πεποιθήσεις σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, τα όρια του χιούμορ και τα αιτήματα για μεγαλύτερη ισότητα και συμπερίληψη στον κόσμο της εργασίας; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις αντιστάσεις, τις δικές μας και των γύρω μας, να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας και να γίνουμε και οι ίδιοι και οι ίδιες φορείς θετικής αλλαγής; Μέσα από προσωπικά και ιστορικά παραδείγματα, καίρια ερωτήματα και μοίρασμα απόψεων και εμπειριών, προτείνουμε έναν τέτοιο δρόμο που μπορούμε να ακολουθήσουμε μαζί..
Σε μια εποχή όπου η συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής αποτελεί κεντρικό ζητούμενο για τις νέες γενιές ταλέντων, η δυνατότητα ενός εργοδότη να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σεβασμού και ευελιξίας αποδεικνύεται καθοριστική για την συγκράτηση και την ανάπτυξη των πιο ικανών εργαζομένων και στελεχών του. Σε αυτό το σεμινάριο, στελέχη από τμήματα HR και Internal Communications θα έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σε πολιτικές και καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν για να υποστηρίξουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους και εργαζόμενες, με ή χωρίς ευθύνες φροντίδας, στον εργασιακό τους ρόλο
Η παροχή ανατροφοδότησης (feedback) αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία ανάπτυξης συνειδητών ή ασυνείδητων διακρίσεων και εκδήλωσης προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Επειδή όμως το feedback αποτελεί βασικό εργαλείο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, καθώς και της αύξησης της αποδοτικότητας των εργαζομένων στο πλαίσιο ενός οργανισμού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που διαχειρίζονται ομάδες να μπορούν να δίνουν feedback με τρόπο συμπεριληπτικό και ισότιμο, ο οποίος σέβεται τη διαφορετικότητα και λαμβάνει υπ’ όψιν τις διαφορετικές ανάγκες, αξίες και χαρακτηριστικά των ατόμων. Σε αυτό το διαδραστικό εργαστήριο εξετάζουμε τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζεται η ανατροφοδότηση από την ασυνείδητη προκατάληψη και τις διακρίσεις και εξερευνούμε εργαλεία για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά αυτές τις παρεμβολές.
Η ψυχολογική ασφάλεια στον χώρο εργασίας αποτελεί ένα βασικό παράγοντα ευημερίας των ανθρώπων. Μέσα από τη συστημική εξερεύνηση των συναισθημάτων με την τεχνική EmC οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες έρχονται σε επαφή με ένα εξαιρετικό εργαλείο για την διαχείριση των έντονων συναισθηματικών διακυμάνσεων στον εργασιακό χώρο. Μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις, εργαλεία για να αποκατασταθούν οι σχέσεις μέσα στις ομάδες και πώς να διαχειρίζονται καταστάσεις υψηλού στρες. Μέσα από αυτό το βιωματικό σεμινάριο τα άτομα σχηματίζουν ισχυρότερους δεσμούς, νιώθουν ασφάλεια να εκφραστούν και αυξάνεται η εργασιακή τους ικανοποιήση και η παραγωγικότητα.
Σε αυτό το σεμινάριο, στελέχη από τμήματα HR και Επικοινωνίας της εταιρείας μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν σε βάθος τα ζητήματα γύρω από την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στο χώρο εργασίας, να διαγνώσουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία του οργανισμού τους στα θέματα αυτά, να καταρτίσουν ουσιαστικά και εφαρμόσιμα πλάνα ισότητας και να παρακολουθήσουν/αξιολογήσουν την εφαρμογή τους, έτσι ώστε να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός πιο υπεύθυνου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας που θα εξασφαλίσει την παραγωγικότητα και δέσμευση των εργαζομένων και αναβαθμίσει τόσο το εργοδοτικό όσο και κοινωνικό προφίλ της επιχείρησης.
Το πεδίο των προσλήψεων, των αξιολογήσεων και των προαγωγών αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες όπου εκφράζονται οι ασυνείδητες προκαταλήψεις μας και οι παρατηρήσιμες διακρίσεις. Γι’ αυτό και η επιμόρφωση στελεχών HR στο πώς μπορούν να περιορίσουν τις παρεμβολές αυτές στις εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες τους αποδεικνύεται κρίσιμη για την καλλιέργεια μιας ισότιμης και συμπεριληπτικής κουλτούρας. Σε αυτό το πρακτικό σεμινάριο θα διερευνήσουμε πώς μπορεί να εκφράζεται η διάκριση μέσα στις πολιτικές και διαδικασίες του οργανισμού και θα διερευνήσουμε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους κάθε βήμα της διαδρομής μπορεί να γίνει πιο ουσιαστικά αξιοκρατικό και δίκαιο για όλες και όλους.
Η εξ αποστάσεως εργασία δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για τα μέλη μιας ομάδας αλλά και για τα άτομα που καλούνται να ηγηθούν των ομάδων αυτών και να διασφαλίσουν τη συνεκτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Σε αυτό το διαδραστικό σεμινάριο θα διερευνήσουμε τις δεξιότητες και τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν οποιαδήποτε και οποιονδήποτε manager να καλλιεργήσει την ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη ομάδων που εργάζονται από απόσταση, να διασφαλίσει τη συνέπεια, συμπεριληπτικότητα και παραγωγικότητα του συνόλου και να χτίσει την αφοσίωση και την αυτοκινητοποίηση των συνεργατών/ιδών της, ακόμα και όταν δεν εργάζονται στον ίδιο φυσικό χώρο συχνά.
Στο πεδίο της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό μας σε συνειδητό, υποσυνείδητο και ασυνείδητο επίπεδο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και την αποτελεσματικότητα των ηγετικών μας δεξιοτήτων. Στο διαδραστικό αυτό σεμινάριο, θα εξερευνήσουμε πώς η συνείδηση επηρεάζει συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, πώς το υποσυνείδητο καθορίζει τις αντιδράσεις μας και πώς το ασυνείδητο διαμορφώνει τη συμπεριφορά μας με τρόπους που μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε εύκολα. Αυτές οι βαθύτερες διεργασίες έχουν άμεση επίδραση στη συναισθηματική μας νοημοσύνη, δηλαδή στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας καθώς και των άλλων. Η επίγνωση αυτών των επιπέδων του νου είναι σημαντική για τους ηγέτες και τις ηγέτιδες, καθώς τους επιτρέπει να καθοδηγούν τόσο τις καθημερινές τους πράξεις όσο και τις πιο στρατηγικές αποφάσεις. Η αυξημένη συνειδητότητα και η ενισχυμένη συναισθηματική νοημοσύνη είναι τα πρώτα βήματα προς την πρόληψη των διακρίσεων και την προώθηση ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος.
Ποιος είναι ο ρόλος των προσωπικών δεδομένων για την εδραίωση και προώθηση μιας ισότιμης και συμπεριληπτικής κουλτούρας στο εταιρικό οικοσύστημα και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων θα υποστηρίξει ουσιαστικά τους στόχους αυτούς χωρίς να παραβιάσει τα δικαιώματα των εργαζομένων ή άλλων ενδιαφερόμενων μερών του οργανισμού; Σε αυτό το σεμινάριο, που απευθύνεται κυρίως σε στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, συλλογής και διαχείρισης δεδομένων και τμημάτων κανονιστικής συμμόρφωσης, θα διερευνήσουμε τις ηθικές και πρακτικές διαστάσεις της αποτελεσματικής συλλογής, επεξεργασίας και επικοινωνίας δεδομένων με στόχο την κατάρτιση και υλοποίηση βιώσιμων στρατηγικών DEI.
Στο σημερινό ολοένα και πιο ποικιλόμορφο επιχειρηματικό τοπίο, η προώθηση της Διαφορετικότητας, της Ισότιμης πρόσβασης και της Συμπερίληψης σε όλη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας σας δεν αποτελεί απλώς ηθική επιταγή, αλλά στρατηγικό πλεονέκτημα. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στα στελέχη του οργανισμό τις γνώσεις και τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την προάσπιση των αρχών DEI σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας σας, από τους προμηθευτές έως τους πελάτες σας. Το σεμινάριο αφορά πρωτίστως στελέχη, επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού, ειδικούς της εφοδιαστικής αλυσίδας και προσαρμόζεται πάντα στις μοναδικές ανάγκες και στόχους της εκάστοτε εταιρείας.
Για εταιρείες και οργανισμούς που έχουν ξεκινήσει τη δική τους διαδρομή προς την καλλιέργεια μιας πιο ισότιμης κουλτούρας και τη μεταμόρφωση τους σε πιο συμπεριληπτικούς εργοδότες ή/και παρόχους προϊόντων και υπηρεσιών, πολλές φορές η πρόκληση εντοπίζεται στην προετοιμασία, διαχείριση και συντήρηση των μικρών ή μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται να πραγματοποιήσουν για να πετύχουν τους στόχους τους. Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο, με βάση τη μεθοδολογία “Immunity to change”, διερευνούμε τους παράγοντες εκείνους που ευνοούν, κινητοποιούν ή παρεμποδίζουν την αλλαγή και εξερευνούμε ή συνδημιουργούμε τους μηχανισμούς εκείνους που θα επιτρέψουν σε στελέχη και εργαζόμενους/ες να τους αξιοποιήσουν για την κίνηση προς τα μπρος.
Ποιος είναι ο ρόλος επιχειρήσεων και οργανισμών στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και ευημερίας γύρω τους; Πώς μπορούν οι εταιρείες να αλληλεπιδράσουν με το οικοσύστημα που τις περιβάλλει και να συνεισφέρουν σε μια θετική αλλαγή που συμβαδίζει με τις αξίες και τις στρατηγικές τους προτεραιότητες; Σε αυτό το διαδραστικό εργαστήριο θα διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους τμήματα επικοινωνίας, ESG και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με τις κοινότητες με τις οποίες αλληλεπιδρούν, και να ενισχύσουν έτσι την οργανωσιακή αλλά και τη συλλογική μας προσπάθεια για μεγαλύτερη ισότητα και συμπερίληψη.
Η διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για τα άτομα που εργάζονται σε έναν οργανισμό αποτελεί βασική προτεραιότητα των υπεύθυνων και προοδευτικών εργοδοτών. Ακόμα και σε περιβάλλοντα με τις καλύτερες προθέσεις, ωστόσο, παραμένουν τυφλά σημεία σε σχέση με το πώς τα χαρακτηριστικά ταυτότητας των εργαζομένων (φύλο, ηλικία, εθνικότητα, αναπηρία κλπ.) διαμορφώνουν διαφορετικές ανάγκες και προκλήσεις σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο της εργασίας τους. Σε αυτό το διαδραστικό εργαστήριο, θα διερευνήσουμε πώς η διαμόρφωση των χώρων και του προστατευτικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, καθώς και η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, αλληλεπιδρούν με παράγοντες όπως το φύλο και μπορούν, με την ενσωμάτωση μιας διαθεματικής οπτικής, να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.
Καθώς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του DEI στο εσωτερικό των οργανισμών μας, δεν θα πρέπει να αγνοούμε τη σημασία της καλλιέργειας μιας κουλτούρας ισότητας και συμπερίληψης σε ό,τι αφορά τους πελάτες της επιχείρησης. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας των ατόμων που αποτελούν το κοινό μας, σε επίπεδο φύλου, ηλικίας, κουλτούρας, αναπηρίας κλπ., χρειάζεται να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα κάθε υπεύθυνου και προοδευτικού οργανισμού, για λόγους που συνδέονται τόσο με την εταιρική του υπευθυνότητα και τη φήμη του, όσο και με τους υπόλοιπους επιχειρησιακούς του στόχους. Σε αυτό το εργαστήριο θα διερευνήσουμε τους πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε την εμπειρία όλων των πελατών μας ασφαλή, εποικοδομητική και συμπεριληπτική σε κάθε βήμα.
Η διαθεματικότητα αναγνωρίζει ότι τα άτομα δεν ανήκουν μόνο σε μία κατηγορία, όπως φύλο, φυλή, ηλικία ή κοινωνική τάξη, αλλά μπορούν να βιώνουν ταυτόχρονα πολλαπλές μορφές προνομίων και διακρίσεων λόγω του συνδυασμού αυτών των ταυτοτήτων. Μέσα από αυτό το σεμινάριο, τα άτομα θα ανακαλύψουν τον συνδυασμό αυτών των ταυτοτήτων και θα εξετάσουν πώς αυτές οι πολλαπλές διακρίσεις επηρεάζουν την καθημερινότητά και την επαγγελματική τους ζωή. Αναλύουμε τα συστήματα και τις δυναμικές που οδηγούν στις ανισότητες, προάγοντας την κατανόηση και την ευαισθησία απέναντι στις διαφορετικές εμπειρίες. Η προσέγγιση αυτή απευθύνεται σε μεμονωμένες ομάδες εντός των οργανισμών, με στόχο την ενίσχυση της κατανόησης και της συνεργασίας.
Τι σημαίνει “προνόμιο” και πώς μπορεί η κατανόηση, η αναγνώριση και η αποδοχή του να συμβάλουν σε ένα πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον; Τι διαφορά έχει η ισότητα από την ισονομία και γιατί οι έννοιες αυτές έχουν σημασία για όσες και όσους θέλουν να φέρουν μια ουσιαστική αλλαγή στον χώρο της εργασίας τους; Τι είναι οι -ισμοί (ρατσισμός, σεξισμός, μισαναπηρισμός, agism κ.λπ.) και οι φοβίες (τρανσφοβία, ομοφοβία, αμφιφοβία, αναπηροφοβία κ.λπ.) που συνδέονται με αυτούς. Πώς όλα αυτά συντελούν στην περιθωριοποίηση προσώπων και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με στόχο μία πιο συμπεριληπτική κοινωνία; Μέσα από αυτό το βιωματικό σεμινάριο, θα έχουμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε σύνθετες αλλά ταυτόχρονα πολύ καθημερινές έννοιες με τρόπο που ενθαρρύνει την εξέλιξή μας και μας υποστηρίζει στο να γίνουμε πραγματικοί σύμμαχοι για τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες στην εργασία και την κοινωνική μας ζωή.
Ο εθελοντισμός είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της συμπερίληψης, ενισχύοντας την αλληλεγγύη, την προσφορά, το συναίσθημα της επιβράβευσης και της ελεύθερης βούλησης. Η εθελοντική συμμετοχή ενισχύει τη συνοχή της ομάδας, την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων και τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας. Στο σεμινάριο αυτό, απευθυνόμαστε σε στελέχη HR και CSR και αναλύουμε τρόπους με τους οποίους ο εθελοντισμός μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις εντός της εταιρείας και να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας. Διερευνάμε πώς η εθελοντική δράση μπορεί να ενσωματωθεί στο εταιρικό πλαίσιο για την ενίσχυση της συνεργασίας και της ενσυναίσθησης μεταξύ των ανθρώπων. Το εργαστήριο στοχεύει να παρέχει τα εργαλεία και τις γνώσεις για την ενσωμάτωση εθελοντικών πρωτοβουλιών που ενισχύουν την κοινωνική υπευθυνότητα και την επαγγελματική ικανοποίηση.
Η ενεργητική ακρόαση είναι μια βασική δεξιότητα για την προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στον χώρο εργασίας. Δεν είναι απλώς μια τεχνική, αλλά μια στάση που ενισχύει την επικοινωνία και τη συνεργασία. Όταν τα άτομα που ηγούνται ομάδων καλλιεργούν αυτή τη δεξιότητα, βελτιώνεται η επικοινωνία και προλαμβάνονται οι συγκρούσεις. Ιδιαίτερα σε ομάδες που αποτελούνται από άτομο με διαφορετικό υπόβαθρο, ηλικία, ανάγκες και εμπειρίας,, η ενεργητική ακρόαση συμβάλλει στη διαχείριση της ασυνείδητης προκατάληψης, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την ενίσχυση της ουσιαστικής συμπερίληψης στη λήψη αποφάσεων και την επίτευξη των στόχων: και βιωματικά, άλλωστε, γνωρίζουμε πως όταν τα μέλη μιας ομάδας αισθάνονται ότι ακούγονται πραγματικά, ενισχύεται η αίσθηση του ανήκειν και της αξίας τους. Στο σεμινάριο αυτό, οι συμμετέχοντες θα μάθουν τις βασικές αρχές της ενεργητικής ακρόασης και θα εξασκηθούν σε αυτήν, λαμβάνοντας υπόψη και τα εμπόδια που μπορεί να τα εμποδίζουν να την κάνουν πράξη μέσα στην εργασιακή τους καθημερινότητα
Η ποικιλομορφία φέρνει πολλά οφέλη στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των ομάδων και των οργανισμών, συχνά όμως μειώνει τα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των ατόμων που, ασυνείδητα, έχουν μάθει να θεωρούν πιο αξιόπιστους τους ανθρώπους που τους μοιάζουν. Στο εργαστήριο αυτό θα διερευνήσουμε πρακτικά εργαλεία που μας βοηθούν να αντισταθμίσουμε την τάση αυτή και υποστηρίζουν την αλληλοκατανόηση και το χτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών οποιαδήποτε ομάδας, πέρα από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που όλοι και όλες φέρουμε.
Η τεχνολογία, αν και θεωρείται ουδέτερη, συχνά δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν
συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Στο εργαστήριο αυτό, θα εξετάσουμε πώς οι
τεχνολογικές εφαρμογές μπορούν να αποκλείουν ορισμένες ομάδες και πώς ο
ψηφιακός αναλφαβητισμός, ιδιαίτερα ατόμων από υποεκπροσωπούμενες ομάδες,
συμβάλλει στη διεύρυνση των ανισοτήτων στον εργασιακό χώρο.
Είτε εργάζεστε στον τομέα της τεχνολογίας είτε απλώς χρησιμοποιείτε τεχνολογικά
εργαλεία, μέσα από αυτό το σεμινάριο θα εντοπίσουμε μαζί τις προκλήσεις που
ενδέχεται να αντιμετωπίσετε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά ακόμη και στις
προσλήψεις των ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.Μέσα από πρακτικά
παραδείγματα, θα αναζητήσουμε τρόπους για τη βελτίωση της ψηφιακής πρόσβασης,
διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία εξυπηρετεί όλα τα άτομα ισότιμα.